4.02.2010

Kaavan mukaan - siis riidellen.

Aika Miehen menneisyyteen kuuluu reilu neljännesvuosisata AsOy ja KiintOy hallintotehtäviä. Kohtuullisen kokoisen rivitaloyhtiön isännöintikin tuli tutuksi.. Jotakin varmaan matkalla tuli opittuakin.

Aikansa kutakin, joten paikkakunnan vaihdos ja hiljaiselo olivat suunnitelmissa. Suunnitelmat ovat kaiketi kuin talousarvio. Se joko toimii tai sitten ei.

Matkalla opittua ja käyttäytymistieteiden opintoja muistelemalla voi todeta, että "Kaiken takana on ... ihminen". Ei siis sittenkään hiljaiseloa - hiljaisempaa kuitenkin.

Uuden kerrostalon, varsinkin sellaisen johon muutetaan erilaisesta ympäristöstä, kasvukivut noudattavat poikkeuksetta samaa kaavaa. Ensin innostutaan - sitten lannistutaan.

Ensi-innostukseen kuuluu vanhan ja tutun ympäristön ja tapojen tuominen uuteen ympäristöön. Kanssakulkijat ovat omituisia, jos haluavat elää eri tavalla (vrt rasismi yleensä). Itsekukin sisimmässään löytää esimerkkejä joko "puolesta tai vastaan". Toivottavasti!

Uuden asuinyhteisön vaikuttajien ensimmäinen tavoite on luoda järjestystä olemassaolevaan tai pikemminkin kuviteltuun kaaokseen. Laadittakoon siis järjestyssäännöt. Järjellä ja sääntöjen sisällöllä ei kovin paljon ole yhteistä. Riittä kunhan kielletään mahdollisimman moni asia. En tarkoita lintujen ruokkimista, enkä edes pulujen syöttämistä - nämäkin (erikseen) eräästä järjestysmääräyksestä löytyvät. Käytin sanaa järjestysmääräys, koskapa Suomen laki ei tunne järjestyssääntöä.

Miksi edellinen kritiikki? Määräykset ja säännöt menettävät merkityksensä sitä varmemmin mitä pidempi on lista. Mikäli järjestyslakia, erilaisia turvallisuuslakeja ja lakeja yleensä ei rikota jää ainoaksi sanktioksi asunnon haltuunotto. Se ei järjestysmääräysten perusteella onnistune kuin niiltä osin missä lakeja ja asetuksia on uudelleenkirjattu.

Kuivaushuone- sauna ym vuorot voi laatia ilman "järjestyssääntöjäkin"

Tilanne rauhoittuu muutaman vuoden kuluessa. Ikävä kyllä "rapatessa roiskuu": On syntynyt useampikin klikki valvomaan "yhteistä etua". Klikkien jäsenet eivät juuri toisiaan tunne...

Ja meillä kaikilla niin on mukavaa, oi jospa oisin saanut olla...
tai sitten ei
Aika Mies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti